BMR

Het Basaal Metabolisme is wat je in rust verbruikt. In tegenstelling tot waar we het vorige week over hadden (NEAT) gaat dit dus over het energieverbruik dat nodig is bij zo min mogelijk activiteit. Een lichaam moet namelijk ademen, het hart moet kloppen en onze organen moeten blijven werken, ook al liggen we te slapen.

Het basaal metabolisme is bij iedereen verschillend en hangt af van enkele factoren waar je heel weinig aan kan doen (geslacht, leeftijd, grootte), maar ook van je gewicht, je lichaamssamenstelling en je slaap. Het BMR bepaalt tot 70% van je calorieverbruik! Als je dat weet, kruip je vanavond maar eens een beetje vroeger in bed, neen?!

Een aantal praktische tips om het vrij statische BMR toch positief te kunnen beïnvloeden:

  • Slaap dus voldoende (7,5 à 9u per nacht)
  • Eet voldoende eiwitten. Je lichaam doet er langer over om die te verbranden (je zit dus langer vol én er is een langere verbranding)
  • Drink minstens 1,5 liter water
  • Minimaliseer stress zoveel mogelijk in je leven. Probeer manieren te vinden om hiermee te copen. Me-time, je hoofd leegmaken met yoga, meditatie en een lange wandeling kan al wonderen doen.
  • Doe aan krachttraining. Spieren hebben meer energie nodig dan vet.
  • GEEN CRASHDIEET MEER

Say it with me: Géén crashdieet meer. Geen detoxen. Geen maaltijdshakes. Geen vervangers. Geen quick fix. Deze dingen zorgen er namelijk voor dat je snel gewícht verliest, geen vet. Je lichaam zal je spieren sneller afbreken en je krijgt dus het tegenovergestelde effect dan je wil: Je BMR vertraagt. Je goede darmbacteriën worden bovendien aangetast en het zal enkele weken duren voor alles terug op orde is down there. En een slechte gezondheid van je darmstelsel kan vaak ook leiden tot overgewicht. Laat je dus niet langer verleiden en maak het jezelf vooral niet moeilijker dan het al is om gewicht te verliezen. En dat kan ik niet genoeg benadrukken! Wil je meer weten over gezonde eetgewoonten, volwaardige producten, eiwitten en de andere macro’s? Koop dan mijn macroboek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s