Afrikaanse pindasoep

Afrikanen eten enkel gefrituurde voeding en rijst. Dat is wat de meeste mensen denken. Nu, het is niet helemaal onwaar 😉 mahaaar ze maken ook gezonde stoofpotjes met veel groenten voor een heel laag prijsje. Enkele dagen geleden maakte ik Gambiaanse pindasoep, of Domoda! En het aantal calorieën per portie viel nog wel mee…

domoda

Domoda is een recept waar zuivere pindaboter voor gebruikt wordt (niet de mierzoete of zoute -wtf zelfs- die wij kennen). Ik gebruikte pindaboter van het merk ‘Mother Africa’ (ja, echt) die je enkel in de dagwinkeltjes kan kopen. Geen zorgen, het is niet duurder dan de gemiddelde chocopot in de Aldi.

label pindabutter

Zoals je hierboven kan zien zit er 99,2% pinda’s in, zonder veel toevoegingen. Oké ik weet het: Een stevige hoeveelheid kcal en vetten (hoewel in verhouding niet veel verzadigde). Maar ook veel proteïnen, wat van de pindasoep een mooie post-workoutsnack maakt. Let wel: Dit is geen gerecht om wekelijks te eten als je wil afvallen. Ik gebruikte 200gr pindaboter en er kwamen 5 porties uit mijn Domoda.

Daarnaast gebruikte ik ook:
3 wortels, 1 zoete aardappel, 2 gewone aardappels, 2 uien, 3 teentjes knoflook, lamsvlees voor vier personen, een halve citroen, rijst, tomatenpasta, peper, zout en een bouillonblokje. In dit gerecht hoef je geen olie te gebruiken.

benodigdheden domoda

En echt moeilijk is het verder niet (anders zou je het niet op mijn site vinden amirite).
Stap 1: Snij alle groenten (behalve de look en de uien) en het vlees in kleinere stukken.
Stap 2: Kook alles voor in een grote pot. De groenten gedurende een 10-tal minuten, het vlees enkele minuutjes.

Stap 3: Haal alles uit het kookvocht en doe in een aparte pot. Reduceer het kookvocht een beetje.
Stap 4: Als het kookvocht terug kookt, doe je de pindaboter erbij. Voeg de uien, look en het bouillonblokje toe en kruid de saus af.
Stap 5: Als de uien en de look bijna ‘verdwenen’ zijn in de saus, voeg je de groenten en het vlees opnieuw toe. Eindig met de tomatenpasta en kruid opnieuw af. Als er een beetje olie bovenop de Domoda komt, ben je klaar. Serveer met rijst of couscous en fris op met een beetje citroensap indien nodig.

IMG_6170

Een gemiddelde portie Domoda bevat ongeveer 400 kcal. Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s