10 dingen die ze je niet zeggen na een GBP – PT 2

De dokter vertelt je alles wat je MOET weten, maar kan natuurlijk zelf niet alles voelen wat iemand met veel overgewicht voelt als die begint af te vallen. Zeker als je, zoals in mijn geval, van kleins af aan al dik geweest bent, gebeuren er vreemde dingen met je lijf en je hoofd. Hierover heb ik zoveel te vertellen dat ik besloten heb om het in twee blogposts te gieten. Het eerste deel kon je een paar dagen geleden al lezen.

Alles past

Shoppen is nu een aangenamere ervaring, niet enkel omdat winkeljuffrouwen vriendelijker zijn, maar ook (en voornamelijk) omdat alles past! Ik had wel mijn winkeltjes waar ik ging shoppen toen ik op mijn zwaarst was hoor, maar toch wilde ik graag in de grootste maat van de H&M passen. Nu is die maat zelfs al veel te groot waardoor mijn keuze enorm is. Alles past en de meeste dingen staan me ook (redelijk) goed. Nu is het dus moeilijk om mijn stijl te bepalen, want vroeger droeg ik gewoon de dingen die mij pasten. Ik hou van urban, surfgirl-achtig, sportief, maar toch vrouwelijk met veel kleur. Hierbij doe ik een officiële oproep: Wie wil mij helpen de juiste dingen kiezen? 😀

En fun-fact: Je voeten worden ook kleiner. Ik ging van een 40-41 naar een 38-39! Dat heeft natuurlijk veel te maken met het feit dat je voeten minder gezwollen zijn, maar toch merk ik ook een verschil in lengte.

Kotsen

Voor iemand met een fobie voor overgeven was dit pittig: Hoe vaak je moet overgeven. Je hebt één hapje te veel op. Kotsen. Je probeert de eerste keer iets met prik. Kotsen. Je drinkt een slokje bier. Kotsen. Je eet iets met wat veel suiker en/of vet. Kotsen. In dat laatste geval gaat het over dumping. Dan komt er te snel vet of suiker in je darmen, waardoor je insuline gaat pieken. Je wordt duizelig, zweterig en ja… Je moet kotsen.

Door de operatie is ook mijn weerstand omlaag gegaan. Vroeger was ik weinig ziek en dan duurde het ook niet lang. Nu heb ik iedere maand wel iets voor en zijn mijn dokterskosten enorm gestegen. Goed voor jezelf zorgen is de boodschap.

Je zal ook de rest van je leven niet kunnen eten en drinken tegelijkertijd: Geen soep met balletjes, geen aperitiefje met nootjes,… Je moet een kwartier wachten tussen eten en drinken. Als je niet wil kotsen natuurlijk.

wc

Aandacht

De kijk van mensen verandert. Allez, eigenlijk verandert het niet echt, het is altijd hetzelfde gebleven: Dikwijls zijn mensen vriendelijker voor slanke mensen. Zij zijn niet veranderd, jij bent veranderd. Obers, verkoopsters in kledingwinkels, bedienden in het gemeentehuis,… Noem maar op. Nu denk je waarschijnlijk dat ik overdrijf en een soort punt wil maken, maar dat is zeker en vast niet het geval. Ik kan het vergelijken. Ik heb er al om geweend, ik heb er al om gevloekt, maar het is niet de moeite waard om er te lang bij stil te staan.

Bovendien is ook de aandacht van mannen groter. Ik heb nooit te klagen gehad en ben maar één of twee keer afgewezen door een jongen toen ik op mijn zwaarst was, maar nu… Ik heb het gevoel dat iedere man met mij naar bed zou willen, als ik het zou vragen (in de juiste omstandigheden natuurlijk). Ik weet het, het klinkt arrogant, maar nogmaals: Ik kan vergelijken en mij valt het natuurlijk ook harder op dan voor vrouwen die altijd ‘normaal’ (what the fuck is dat eigenlijk) zijn geweest. Het geldt trouwens ook voor iedere vrouw die een beetje binnen de norm valt hoor. Nu snap ik het als mijn vriendinnen klagen dat ze lastiggevallen worden bij het uitgaan. Mannen: Jullie kunnen ons werkelijk uitkleden met jullie ogen. Jullie hebben dat waarschijnlijk (arme stakkers) niet eens door, maar stop.ermee!

Haaruitval

Ja. Je haar valt uit. Niet met bosjes en je wordt niet kaal, maar het is wel flink vervelend. Ik heb mij een pixie-cut aangemeten om niet overal een halve pruik achter te laten. Nu, na anderhalf jaar, is alles gelukkig terug gestabiliseerd en heb ik nu een messy bob, maar mijn haar is wel dunner geworden en zal dat vrees ik ook blijven.

jaloers

Jaloezie

Om de een of andere speciale reden die ik nog steeds niet begrijp, is niet iedereen er blij mee dat jij die belangrijke verandering aangaat in je leven. Je zorgt beter voor jezelf, ziet er beter uit en voelt je super! Sommige mensen uit je vriendenkring missen de oude, dikke, gezellige jij waarmee ze konden snoepen van taartjes en van wie ze geen schrik moesten hebben dat ze met hun man (of vrouw – het is maar wat je leuk vindt) ging lopen. Onderschat niet welk effect jouw beslissing heeft op je omgeving en heb daar ook respect voor. Maar niet tot in het oneindige: Mensen voor wie je je constant moet verantwoorden en van wie je schrik hebt wat ze gaan denken bij jouw zoveelste selfie op instagram, zijn het echt niet waard. Doe je ding en laat ze. Je hebt gelukkig ook je cheerleaders, mensen die je bewonderen en blij zijn voor jou. Geen greintje jaloezie. Je gaat ook nieuwe mensen leren kennen, die jou niet kenden toen je dik was, en die vinden jou nu de max. Niet over nadenken of ze jou vroeger ook de max zouden gevonden hebben. Dit is nu wie jij bent. Een bom!

7 Antwoorden op “10 dingen die ze je niet zeggen na een GBP – PT 2”

  1. De reden dat je geen vloeibaar en vast mag combineren is omdat bij een Gastric Bypass de maagklep is weggenomen. Als je te snel drinkt, komt er onverteerde voeding in je darmen waar het vast kan komen te zitten. Bovendien kan je zo ook je maag opnieuw uitrekken. #technischeuitleg?

  2. ik probeer ook niet te drinken tussen men eten soms gebeurd het en dan komt de maag pijn of idd het kotsen … al en geluk nog maar 3maand po en 2x maar gekotst –” xD en het is geen pretje het kwam door de kip …

    inderdaad de punten die je aanhaalt maak ik ook mee je wordt aanvaard door de maatschappij het zit allemaal raar in elkaar pfff maar nog geen elke x spijt gehad van mijn keuze !

    1. Top Magali!! Onthou de dingen waarop je reageert en probeer ze te vermijden of op te passen met wat je ze combineert! Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kip niet te droog is en neem zeker geen extra saus ?

      1. ik vermijd de sauzen ik probeer vaak men eten te kruiden heb daar meer van dan die vettige troep moest het uiteindelijk een sausje worden kies ik ketchup met minder suiker en zout … ja de ene dag is niet altijd gelijk aan de andere dag de ene moment kan ik bv iets verdragen en de dag nadien totaal niet xd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *