10 dingen die ze je niet zeggen na een GBP – PT 1

De dokter vertelt je alles wat je MOET weten, maar kan natuurlijk zelf niet alles voelen wat iemand met veel overgewicht voelt als die begint af te vallen. Zeker als je, zoals in mijn geval, van kleins af aan al dik geweest bent, gebeuren er vreemde dingen met je lijf en je hoofd. Hierover heb ik zoveel te vertellen dat ik besloten heb om het in twee blogposts te gieten. Het vervolg kan je later deze week lezen!

Je voelt je dikker dan ooit

Vlak na de operatie ben je enorm zwak. Je hebt natuurlijk wondes in je buik die moeten genezen. Gelukkig kan het tegenwoordig met een kijkoperatie, maar toch snijden ze in je buik. Bovendien wordt je buik opgeblazen en dat kan dagenlang pijn blijven doen (onder andere zenuwpijn in je rechterschouder, vreemd genoeg).

Na drie dagen niets eten (want, oh ja, fkes vergeten: je eet drie dagen niets!!!) sturen ze je naar huis na een yoghurtje en een halve portie soep (dat je niet eens op krijgt). Ja je gaat je slap voelen, ja je gaat duizelig zijn. Je lichaam heeft voeding nodig en moet nu reserves gaan aanspreken. Dat vraagt enorm veel van je lichaam. Het maakt je moe en het zorgt ervoor dat je de eerste dagen amper van je bed naar het toilet kan. Na een wandelingetje naar de apotheker om de hoek was ik buiten adem en dood op. Je voelt je zoals die mensen in Amerikaanse series die met een tillift achterin een camionette moeten gezet worden als ze op bezoek willen bij de oma: dikker.dan.ooit!

fatcat

Nooit meer honger

Bij mij is mijn operatie nu anderhalf jaar geleden en ik kan op één hand tellen hoe vaak ik écht honger had. Echte ‘maaggrommende’, ‘walvisgeluidenmakende’ honger. Je maagje is zo klein dat je constant ‘vol’ zit. Tenzij je écht te lang wacht met eten, maar dan zal je eerder een appelflauwte krijgen. Ik heb af en toe honger na krachttraining.

Zelfbeeld en veranderingen

Ik herinner mij nog een heel bevreemdend moment. Ik stond in de fitness tijdens een groepsles voor de spiegel. Ik ging een les Zumba volgen (één keer en nooit meer trouwens). Samen met een twintigtal andere vrouwen gingen we klaarstaan voor het eerste nummer. Ik stond vanvoor en ik zag mezelf niet. Ik.zag.mezelf.niet in de spiegel! Ik stond er hoor, ik herkende mezelf gewoon niet.

Het heeft ook een positief effect hoor. Als ik nu over straat loop, ‘verschiet’ ik iedere keer als ik mezelf zie in een vitrine. Mijn schaduw is nu ook ineens zo slank… Ik heb nooit veel complexen gehad en ik deed de operatie ook niet voor mijn uiterlijk, maar het positief effect op mijn lijf is echt wel mooi meegenomen.

confidence

Hormonen

Niets hangt meer samen dan vet en hormonen. Daarom krijgen dikke mannen borstjes en vrouwen met anorexia haar op hun gezicht. Ook bij jou zullen al die snelle lichamelijke veranderingen, veranderingen op hormonaal vlak teweegbrengen. Zelf had ik er enorm veel last van: moodswings, tussentijdse bloedingen,… Zoveel dat ik zelfs eventjes gestopt ben met mijn anticonceptie om mijn lichaam op zijn plooi te laten komen. Ahja, nog een fun fact: Door de malabsorptie na een GBP mag je de pil niet langer gebruiken. Ook andere medicatie nemen wordt daardoor soms moeilijker. Ik moest eens twee kuren antibiotica nemen voor ik van een blaasontsteking verlost geraakte… Door die malabsorptie zal je trouwens ook de rest van je leven supplementen en vitaminen moeten nemen.

Het is niet omdat je afvalt dat je gelukkiger wordt

Hier is geen verdere uitleg bij nodig. Dit is echt een van de belangrijkste. Jij bent nog steeds verantwoordelijk voor je eigen geluk. Geluk moet van binnenuit komen. Wat wel helpt is dat bewegen (niet enkel sporten, maar zelfs je teennagels lakken of je kont afvegen) gemakkelijker wordt. Don’t take your health for granted. En dat geldt niet enkel voor mensen die een Gastric Bypass willen laten doen of al geopereerd zijn, maar het geldt voor iedereen!

IMG_0320

4 Antwoorden op “10 dingen die ze je niet zeggen na een GBP – PT 1”

  1. Hallo, ik heb 2 weken geleden een gb. Laten doen maar ben zwaar teleurgesteld. Ik ben nog geen 3 kilo verloren en heb nog steeds dat hongergevoel.
    Ik heb al concact opgenomen met de betreffende dietiste maar zij zegt dat ik te weinig eet. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? Bedankt

  2. heel nuttig deze puntjes, aan alles zijn voor en nadelen, doe je het niet dat komen andere aandoeningen zeker op je af, kwestie van aanpassen denk ik, mijn operatie is gepland op 11/12
    nemen jullie ook shakemaatlijden ? ik lust het graag , magere yoghourt en een beetje fruit erbij, doe het nu ook in de pre operatieve fase ?

    1. Hej Pascale. Dankjewel voor je reactie! Na de gbp moet je oppassen met shakes. Als suikers namelijk te snel in je darmen komen, kan je ziek worden. Vraag nog eens goed na bij je arts of een gespecialiseerde dietiste wat je wel en niet mag eten na de operatie! Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *